workshop boventoonzang

Boventoonzingen is een vorm van zingen die iedereen kan leren. Je hoeft geen zangervaring te hebben om het te te kunnen doen. Niet voor niets noemen ze boventonen ook wel natuurlijke tonen. Bijna alle natuurvolken kennen deze vorm van zingen in diverse stijlen en beoefenen dat nog steeds (Mongolie, Tibet, Zuid Afrika)

Kun je dat dan ook zelf leren?

Ja, natuurlijk. Iedereen kan het, je hoeft geen voorkennis te hebben. We doen het alleen hier op een Westerse manier, waardoor het ook anders klinkt. Het is natuurlijk wel zo dat hoe meer je oefent, hoe beter de klank wordt. Verder is het zo dat hoe “beter” je ze kunt horen; hoe makkelijker je ze kunt maken.

Workshop

Sinds 1994 geef ik introductie-workshops waarin je leert zelf boventonen te zingen. Vanuit ontspanning doe je eerst  wat eenvoudige lichaamsoefeningen, dan gaan we naar de adem en vervolgens komen we bij de klank van je stem en de boventonen.

Je krijgt inzicht in hoe het werkt voor jou om boventonen te zingen. Je krijgt aanwijzingen op je eigen stem en de boventonen die je maakt.

Je ondergaat tegelijkertijd de ontwikkeling van de diversiteit aan klank en de verbetering van de klankkracht die je als groep in een paar uur intensief oefenen al kan ontwikkelen.

Wat levert het je op?

Als je boventonen gaat zingen en beluisteren, dan heeft dat een heel ontspannende werking die je veel energie en rust geeft en een bijzondere ervaring oplevert. Daarnaast ga je ook anders horen, het scherpt als het ware je gehoor.

In welke vorm worden workshops boventoonzang gegeven?
    • Je kunt deelnemen aan een van de introductie workshops (zie agenda)
    • Je kunt zelf een kennismakings workshop organiseren voor je yogagroep, organisatie, vriendenkring, verjaardagsfeest etc. waarbij Franc wordt uitgenodigd.
    • Als vervolg op een aantal introductieworkshops op een locatie, kan een vervolg workshop worden georganiseerd, waarin de kennismaking verdiept wordt, met andere oefeningen en andere technieken. Met de deelnemers worden daarover verdere afspraken gemaakt.
  • Je kunt ook privélessen nemen.

deelnemers aan het woord (21 juni 2018 ):

Terugblik Workshop Boventoonzingen zomerborrel Vokaal Totaal
Het was een wonderlijke ervaring die Franc Janssen ons afgelopen donderdag gaf in de workshop Boventoonzingen en een heel ontspannende ervaring bovendien! Op de hilarische Boventoon-telefoon na (een manier om jezelf beter te kunnen horen) raakten we met zijn allen helemaal Zen van het hypnotiserende effect van het gezamenlijk laten klinken van een grondtoon. We hadden een mooie opkomst van 24 mensen, met zelfs een vertegenwoordiger van de Kerstbubbels.

Tijdens het zingen van een grondtoon resoneren boventonen als fluitachtige klanken mee. Door het vervormen van de stand van je mond op die grondtoon kun je met die fluitachtige tonen een melodie vormen. Voor onze ongeoefende oren was het alleen nog niet zo makkelijk om ze steeds te kunnen horen. We zijn toch heel getraind om te luisteren naar wat er wordt gezongen, in plaats van wat er nog meer boven klinkt. Desalniettemin was Franc onder de indruk hoe mooi we als groep klonken, ook al konden we het zelf nog niet zo goed horen.