Biografie

Franc Janssen is ruim vijfentwintig jaar actief met boventoonzang. Daarnaast is hij ook actief in een Keltische band (zie www.clachan.nl) en het begeleiden van sing alongs.

Via introductieworkshops en cursussen bij Michael Vetter en Borg Diem Groeneveld is hij al snel bij boventoonkoor Dana in Utrecht gaan zingen (1992 tot 1994). Hij werkte mee aan concerten en cd’s van Borg. Tussen 1995 en begin 2001 vormde Franc met hem en Frans van Velsen † het Boventoontrio. Met dit trio zijn in die periode zo’n 40 optredens en cursussen verzorgd. In die periode is hij ook begonnen met het zelfstandig geven van cursussen. Regelmatig heeft hij met het Boventoontrio in die periode optredens en cursussen verzorgd.

Sinds 1994 geeft Franc ook introductie- en kennismakingsworkshops voor groepen.
Hij gebruikt als begeleidingsinstrumenten vooral de akoestische gitaar en de Indiase tanpoura (Een soort sitar maar dan alleen als bourdoninstrument). De tanpoura laat een veelvoud aan boventonen horen. Daarnaast combineert hij boventoonzang met de dulcimer (een bijna niet meer gebruikt oud Europees snareninstrument), de shrutibox (een verre voorloper van de accordeon, maar dan veel eenvoudiger met 12 tonen).

In 1998 is de cd “Kentering” verschenen, genoemd naar een van de eigen composities van Franc op de cd. Het is de neerslag van bijna zeven jaar experimenteren van het Boventoontrio met boventoonzang en verschillende muziekstijlen in improvisaties en composities. Op de cd staan zes composities van zijn hand.

Sinds 2001 is hij ook regelmatiger workshops en concerten gaan verzorgen voor yogacentra, en cursuscentra (Samaya, Niyama ). Daarbij is hij ook mantra’s gaan zingen.

Sinds 2006 geeft hij jaarlijks workshops boventoonzang voor deelnemers van de Herfstweek Stichting Volksmuziek Nederland (SVN).

In 2007 heeft hij meegewerkt aan de cd Singing with tanpoura van Borg Diem Groeneveld en Marianne Svašek.

Sinds 2010 geeft hij ook ligconcerten waarbij deelnemers al liggend op een matje of deken een concert van ongeveer een uur kunnen beleven.

In 2014 heeft hij zijn eerste solo cd gemaakt “Klankschepper”. Zijn composities voert hij uit met zang, boventoonzang, gitaar, tanpoura, klankschalen en chimes (kleine schellen). Franc is gefascineerd door boventonen en verkent steeds verder de mogelijkheden om boventoonzang te combineren met gecomponeerde “reguliere” Westerse muziek. Dit komt tot uiting in zijn composities en arrangementen.