Biografie

Franc Janssen is ruim vijfentwintig jaar actief met boventoonzang.

In 1991 hoorde hij een cd van de Duitser Michael Vetter en hij was meteen gefascineerd door het feit dat je uit een grondtoon niet alleen een boventoon hoorbaar kan maken, maar tevens hele composities. Hoe kan dit? Via een introductie workshop bij Michael Vetter en workshops van Borg Diem Groeneveld kreeg hij de grondbeginselen snel onder de knie en kwam hij in Borg’s boventoonkoor Dana in Utrecht terecht (1992 tot 1995). Tussen 1995 en begin 2001 vormde hij met Borg en Frans van Velsen† het Boventoontrio. Met dit trio zijn zo’n 40 optredens gegeven.

Sinds 1994 is hij ook zelfstandig introductie- en kennismakingsworkshops gaan geven in yogacentra, cursuscentra, scholen, inloophuizen, huiskamerconcerten, kunstcafés, kapelletjes etc.

In 1998 is de cd “Kentering” van het Boventoontrio verschenen, genoemd naar een van de eigen zes composities van Franc op de cd. Het is de neerslag van bijna zes jaar experimenteren met boventoonzang en verschillende muziekstijlen, improvisaties en composities.

Sinds 2001 is hij regelmatig zelf concerten gaan verzorgen voor yoga- en andere centra. Hij gebruikt als begeleidingsinstrumenten vooral gitaar, de Indiase tanpoura (een soort sitar maar dan alleen als bourdoninstrument). Daarnaast combineert hij zijn zang en boventoonzang met de shrutibox (een India’s balginstrument met 12 tonen).

Sinds 2006 geeft hij jaarlijks workshop’s boventoonzang voor deelnemers van de Herfstweek van de Stichting Volksmuziek Nederland, sinds 2015: Muziekherfstweek.

In 2007 heeft hij meegewerkt aan de cd “Singing with tanpoura” van Borg Diem Groeneveld en Marianne Svašek.

Sinds 2010 geeft hij ligconcerten waarbij deelnemers al liggend op een matje of deken een concert van ongeveer een uur kunnen beleven. Hierbij gebruikt hij naast (boventoon)zang en gitaar en tanpoura ook klankschalen en chimes en de Portugese gitaar. Van 2014 tot en met 2017 heeft hij jaarlijks een ligconcert gegeven tijdens het Internationale Folkfestival Gooikoorts in Gooik in België. Sinds 2015 geeft hij jaarlijks een ligconcert tijdens eerder genoemde muziekherfstweek

In 2014 heeft hij zijn eerste solo cd gemaakt: “Klankschepper”. Hij begeleidt zijn eigen composities met gitaar, tanpoura, klankschalen en chimes (kleine schellen).

Sinds 2017 werkt hij samen met Yoga centra, Spirituele centra, en Bewust Haarlem.